push-to-call
Човек, местещ пратка

За нас

Нашата компания

Александър Логистикс e частна компания, управлявана от собствениците, споделяйки философията, че бъдещето принадлежи на иновациите, гъвкавостта и екипната работа. Способността за създaване на партньорства и работа в мрежи е ключов фактор за изграждане на успешни вериги на достaвките.

Партньорствата, които създаваме са базирани на разбирането, че успяваме заедно, като помагаме на нашите клиенти и партньори да успяват.

1994

Александър Логистикс е основана през 1994г., като основната дейност на фирмата е свързана с митническо представителство и складиране под митнически контрол.

1995

Удовлетвореността на нашите клиенти и гласуваното доверие, породи търсене на услуги за международен транспорт и разширяване на обхвата на предлаганите услуги, което доведе до създаване на отдел международна спедиция през 1995 година.

1996

През 1996 годинa, създадохме първата редовна групажна линия по релация Комо (Италия) - София (България).

1997

През 1997г. компанията инвестира в собствена логистична база, с обща площ 20 000 квадратни метра и закрит склад с площ 2000 квадратни метра.

2001

През 2001 г. година започна да функционира регулярна групажна линия между Прато (Италия) и София (България), за да задоволим растящите нужди за транспортиране на материали за текстилната промишленост.

2002

С нарастването на броя на клиентите отваря офис във Варна

2003

Инвестиция в нови 2000 квадратни метра складови площи. Започна да функционира регулярна групажна линия между Мюнхен (Германия) и София (България).

2004

Осъществявне на първия цялостен логистичен аутсорсинг на складовата логистика на фирма Office 1 Superstore – един от лидерите на пазара на офис консумативи. Инвестиция в нов склад – 3000 квадратни метра.

2005

Стартиране на регулярни групажни линии от и до Солун и Атина (Гърция), както и между Барселона (Испания) и София (България).

2007

Старт на няколко нови групажни линии, позволяващи директна връзка между София и Венло (Холандия), Шпилефелд (Австрия) и Щутгарт (Германия).

2008

Старт на няколко нови линии с Унгария, Швейцария, както и Комо (Италия).

2009

Инвестиция в нов склад с обща площ от 3000 квадратни метра.

2012

Установяване на регулярен групажен сервиз до Англия, Румъния и Полша, Дюселдорф (Германия), Падуа (Италия), Чехия.

2015

Включване в стратегията на компанията пазарите на изток от България и установяване на регулярен групажен сервиз до Армения, Грузия и Иран.

2017

Инвестиция в нов собствен офис в близост до летище Варна.

Нашият екип

Като фирма управлявана от собствениците, ние подхождаме с особено внимание към хората от нашия екип. Имаме индивидуален подход към всеки отделен служител, инвестирайки в неговото обучение и персонално развитие. Голяма част от хората ни са обучени и израстнали като професионалисти в нашата компания, като са придобили знанията и уменията да взимат решения в сферата на отговорностите си, следвайки фирмената философия – „да допринесем за успеха на нашите клеинти“.

Иван Тодоров

Идеята за създаване на фирмата възникна преди повече от 20 години, прогнозирайки нуждата на компаниите и организациите от спедиторски и митнически услуги. По това време Иван беше придобил експертиза и знания в тази област. Г-н Тодоров е участвал в разработката на различни проекти, включително и информационната система на българската митница. Той е завършил висшето си образование в Университета за национално и световно стопанство в София. В момента в Александър Логистикс той отговаря за инвестиционната стратегия, финансите и бъдещите проекти.

Иван Тодоров
Председател на борда на директорите, съосновател
Александър Димитров

Александър има широки познания в областта на митническото агентиране, администрацията и складовата логистика. Той е един от съоснователите на фирмата, като е придобил предишен опит като мениджър внос във фирма за търговия на дребно. Понастоящем той отговаря за отдели “Митническо агентиране”, “Администрация” и “Складовата логистика”. Той участва и в разработката на специфични клиентски проекти.

Александър Димитров
Мениджър, съосновател
Цветин Тодоров

Цветин е магистър по машинно инженерство, специализирал анализ на логистични и складови системи. Той се включва във фирмата от университетската скамейка, доказвайки на практика теорията за „учене през целия живот“. Той е съосновател на фирмата, развивайки спедиторски, логистичния и търговския отдел.

Цветин отговаря също за управлението на бизнес процесите, измерване на производителността и ефикасността, както и за информационите технологии. На 16.09.2021г. той бива избран за председател на Управителния съвет на НСБС – Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика, като отговаря и за Учебния център. (www.nsbs.bg)

Цветин Тодоров
Мениджър, съосновател
Радослав Тодоров

Радослав Тодоров
Мениджър, Автомобилна спедиция
Михаил Димитров

Михаил е най-младият член на управленския ни екип, като в момента е отговорен за складовата логистика и дистрибуцията в компанията ни. Той е придобил опит в различни отдели на фирмата , а именно IT, административен и търговски отдел. Завършил е Стопански факултет на Софийски университет " Св. Климент Охридски" със специалност икономика. Михаил участва в разработването на нови проекти и оперативното контролиране на процесите, включително и управлението на складовата информационна система.

Михаил Димитров
Мениджър, Складова логистика и дистрибуция
Стефан Рачев

Стефан започва работа в Александър Логистикс през 1999 като един от първите служители на отдела „Международна Спедиция“. Той е придобил висшето си образование във Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“, като в продължение на няколко години е изпълнявал длъжността на трети помощник-капитан на различни презокенаски кораби. В резултат на преструктуриране на дейността Стефан става управител на подразделението АЛОГ, изпълняващо услуги по международна автомобилна спедиция и контейнерни транспорти, като пряко ръководи офиса във Варна.

Стефан Рачев
Мениджър, Въздушен и Морски транспорт
Мариана Григорова

Мариана е един от първите служители на Александър Логистикс. Повече от двадесет години тя отговаря за митническите процедури, оформяне и документация. Има широки познания в областта на митическото законодателсвто, интегрираната митническа тарифа на Европейския съюз– TARIC, интрастат, правила за произход на стоките, митническо и данъчно облагане, търговски и митнически документи. Към момента тя е ръководител на отдел “Митническо представителство”.

Мариана Григорова
Мениджър, отдел "Митническо представителство"
Емилия Иванова

Емилия е започнала кариерата си в Александър Логистикс през 1999 година. От тогава насам тя е придобила значителни познания в областта на митническите процедури, митническа документация и администриране на процеса. Към настоящия момент е ръководител на офиса на компанията на Летище София, специализиран в митническо оформяне.

Емилия Иванова
Мениджър, офис София - Летище

Организации

Не пропускайте

Регистрирайте се в нашия бюлетин, за да получавате специални оферти директно на емайл.