push-to-call

27 септември ∣ 2022

Международна конференция: „Дигитализация, мултимодалност, устойчивост“ ще се проведе на 29 и 30 септември 2022 г. в хотел “Балкан” в София. Събитието се организира от Националното сдружение на българските спедитори (НСБС), Асоциацията на спедиторите в Югоизточна Европа (SEEFF) и Международната федерация на асоциациите на спедиторите FIATA. Поводът е 30-години от основаването на Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика.

Годишнината ще бъде отбелязана с участието на водещи експерти в областта. Мероприятието ще се проведе в три панела:

  1. Digitalization of logistics: opportunities and challenges
  2. Multimodality and supply chains disruptions: Role of the Freight forwarders
  3. Sustainable logistics: “Green deal” consequences and challenges

В конференцията ще участват старши вицепрезидентът на FIATA, трима вицепрезиденти, генералният директор на FIATA, както и  председателите на работните групи по автотранспорт, жп транспорт и мултимодален транспортен институт на FIATA.

Участие ще вземат и директорът на CLECAT, президентът на „Транспорт, Енергия, Инфраструктура и Информационно общество,  Генералният секретар на АИКБ и други експерти. 

В панела „Дигитализация“ ще се засегнат нуждата от реорганизация на бизнес процесите в спедиторските компании за по-висока ефикасност и подготовка за изцяло дигитални безхартиени процеси, както и заплахите от кибер атаки. Ще се обсъди и диалогът с правителствата и необходимостта от съдействието им за промяна на нормативната база, за да стане дигитализацията възможна. 

В панела „Мултимодалност“ ще  се коментират нарушенията на веригите на доставки, предизвикани  от COVID-19 и войната в Украйна, вертикалната интеграция, предприета от контейнерните линии и изкупуването от тях на пристанища, авиокомпании, спедиторски компании и какво спедиторите трябва да предприемат, за да запазят ролята си и конкурентните си предимства. Ще се обсъдят и  новите транспортни коридори между Азия и Европа и възможностите, отварящи се пред България и региона. 

В панела „Устойчивост“ експерти ще споделят с нас какви са последствията от Зелената сделка, какво очаква българския спедиторски бизнес и за какво трябва да са подготвени фирмите, за да могат да разчитат на устойчиво развитие и избягване на изненади.  

Освен конференцията, са предвидени и:

  1. Официална церемония по честване 30-та годишнина на НСБС.
  2. Заседания на WG Road и WG Rail към FIATA.

Срещите ще започнат с демонстрационна презентация на софтуер за издаване и проверка на безхартиена товарителница FIATA (eFBL) от софтуерния доставчик Xinerji Software, последвана от две сесии:

  • Възможности за използване на безхартиена товарителница на FIATA за автомобилен и железопътен транспорт

Фокусът на сесията ще бъде върху използването на товарителницата на FIATA (FBL) и нейната безхартиена (eFBL) версия за автомобилен и железопътен транспорт, със специален фокус за насърчаване на улесненията за бизнеса в регионалната и международна търговия.

  • Последни развития в железопътната и пътната индустрия и регионален преглед

Фокусът на сесията ще бъде върху последните развития в железопътната индустрия, като разработването на нови железопътни коридори, въздействието на последните събития (войн, икономика, пандемия) върху пътната и железопътната индустрия и как да се отговори на предизвикателствата от тези събития през призмата на мултимодалността.

     3. Заседание на представители на спедиторските асоциации от района на Югоизточна Европа (Southeast European Freight Forwarders Association – SEEFF).

Участието в мероприятията по повод 30-тата годишнина на НСБС е възможно само след предварителна регистрация и покани.

Организации

Не пропускайте

Регистрирайте се в нашия бюлетин, за да получавате специални оферти директно на емайл.